Dag Viljen Poleszynski er sistemann ut. Hans foredrag handler om hormoner og ernæring, og jeg prøver å forenkle litt. Foredraget hans er tettpakket, jeg henger med i svingene så godt jeg kan:

Vårt hormonsystem er ikke tilpasset inntak av kornprodukter og moderne mat.

Mat er hormonell påvirkning av kroppen. Forholdet mellom fett, protein og karbohydrat er den viktigste regulatoren av kroppens hormonbalanse.

Hormoner påvirker alle celler i kroppen (kanskje derfor humør også påvirkes så av kosthold?). De kan virke stimulerende/oppbyggende og dempende/nedbrytende. Når man legger om kostholdet endres hormonbalansen raskt.

En som ønsker å bygge muskelmasse bør øke inntaket av protein og særlig fett - helst mettet fett. Det vil også øke libido (sexlyst) forteller Viljen.

Et høyt insulinnivå er hemmende for å bryte ned fett i kroppen. Dette er noe alle vet, sier Viljen, men ingen "motstandere" innrømmer det. Når det skjer, blir det fest med høyfettkost på menyen!

Kroppen har sensorer - følere- som reagerer når det kommer sukker, og som da jobber for å ta hånd om sukkeret - via insulin.

Vår hormonbalanse er best tilpasset fortidsmiljøet. Vi har kun ett hormon som kan senke blodsukker, nemlig insulin - hvilket må innebære at vi ikke er genetisk tilpasset moderne mat.

Mye blodglukose er skadelig, derfor har vi hormonet insulin som kan bekjempe dette. Men når lagerene er fulle, virker ikke denne prosessen.

Metabolsk virkning av fett: mindre apetitt, demper betennelse, gir stabilt blodsukker, bedrer nyrefunksjonen, gjør det lettere å drive ut vann av kroppen. Kvinner kan ta ekstra omega 3 rett før menstruasjon for å motvirke væskeansamling.

Regnestykket om at en kalori er en kalori tror han ikke på ;) Metthetsfølelse og lignende spiller en stor rolle. Alle lavkaloridietter er forøvrig basert på at kroppen bruker fett fra egne lagre. Når kroppen bruker fett, er selv en lavkalorimetode et høyfettmetode.

Karbohydrater skal primært komme fra grønnsaker, deretter litt bær og eventuelt litt frukt for de som tåler det.

Insulin lagrer fett og motvirker at fettcellene frigir fettsyrer til blodet. Derimot åpner de fettcellene til å lagre fettsyrer. Dette gir vektøkning. Insulin er imidlertid livsnødvendig i små doser.

Gravide kvinner bør øke inntaket av karbohydrater litt under svangerskap, fordi kroppen skal ha nok glukose til mer enn en hjerne. Det er ikke farlig å spise lavkarbo under svangerskap, og man kan øke inntaket litt etterhvert som fosteret vokser.