Det blåser opp til lavkarbo-storm i Sverige. Monique Forslund kommer med boka LCHF for HELA familjen, og Anna Hallen kommer med sin bok LCHF for familjen etter jul. Allerede har det kommet vært en kommentar i en svensk avis om barn på lavkarbo. Men spiser barn av lavkarboforeldre strikt lavkarbo?

Jeg tror - med vekt på tror - at svært få barn spiser strikt lavkarbo. Hvorfor? Jo, fordi vi foreldre ikke styrer hva barnet spiser til hvert måltid, hele tiden. Barn , og jo mer jo eldre de blir, er på besøk hos andre, spiser i barnehagen, spiser middag hos andre. Etterhvert har de også penger selv og kjøper mat på butikken i storefri...

Mine barn spiser noe karboredusert, jeg spiser lavkarbo. Min viktigste oppgave er å gi barna mat av god kvalitet og å lære dem å være interessert i hvilken effekt mat av god og dårlig kvalitet har på kroppen. Min oppgave er også å lære dem å ha et bevisst forhold til godteri - at sjokolade er bedre enn smågodt, men at de får mer når vi har laget lavkarbosnop. (Lurt triks)!

Jeg lærer dem at fett ikke er farlig, men at det gjør oss mette. Jeg lærer dem å sette pris på sukrin, kokosmel, mandelmel og å være stolte av det vi lager. Sofia på snart 12 synes det er veldig gøy å ha med venner hjem som får prøvesmake lavkarbokaker og snop og nettopp derfor får de alltid smake hvis vi har noe liggende. Og vet dere hva, overraskende mange unger liker det, og alle synes det er superspennende å smake.

Her hjemme får ungene fullkornspasta, grovbrød og ris hvis de vil ha. De får ikke margarin, lettmelk eller andre lettprodukter. De får lov til å velge bort pasta og så videre, men de må spise grønnsakene, fisken og kjøttet. De får lov til å ha smør i stedet for saus til middagen.

Hvordan gjør dere det?

Foto: Frank Oknes