I anledning vaffeldagen får dere her mine rømmevafler. De er sååååå gode! Teksten som hører til oppskriften og noen bilder fra boka følger også med. For dere som ikke kjenner boka mi, er den krydret med personlige tekster om liv og l♥ve til de rundt meg.
Arv og miljø
Etter et halvt års tid på lavkarbo begynte jeg virkelig å savne vafler. Det er noe med de vakre hjertene, lukten av kardemomme som brer seg i huset, og kosen ved å servere vafler. Og så er det noe med at vafler alltid har vært et sentralt element i vår familie.
Min elskede farmor har stekt vafler til oss hele sitt liv. Vafler smaker nydelig, det er lettvint å lage og alle barn, barnebarn og oldebarn jubler når det serveres vafler. Dette vet farmor, og har i godt over 40 år servert oss vafler i tide og utide. Verken melk, fløte eller rømme har gått til spille, men har funnet sin plass i farmors magiske vaffelrøre.
Rømmevafler var et magisk ord i oppveksten. Vi var mye på fjellturer sammen med farmor og farfar, og hvis vi gikk forbi en fjellstue som reklamerte med rømmevafler, så ble vi ungene lykkelige. Vi visste jo at et slikt skilt betydde både pause og vafler. Når jeg tenker på det, så er jeg jo delvis oppdratt med vafler.
– Er du lei deg? Kom, så tar vi en vaffel.
– Ikke vær så sinte da, unger. Kom, så spiser vi vafler!
– Nå var det hyggelig å få besøk! Kom, så steker vi noen vafler!
Ja, så du skjønner. Jeg tror både arv og miljø gjorde at jeg måtte lage en vaffeloppskrift.
Rømmevafler
Noe av det beste med lavkarbo/høyfett-filosofi, er at man kan putte et helt beger seterrømme i en oppskrift, uten at det er for mye av det gode.
10–12 plater
4 egg
4 ss sukrin
3 dl seterrømme
1 dl hjemmelaget mandelmel
2 ts bakepulver
2 ss fiberhusk
Kardemomme og/eller kanel etter smak
Egg og sukrin piskes sammen. Tilsett deretter seterrømmen, og så det tørre til slutt. La røren svelle noen minutter. Vaflene blir tynne, men svært gode. Men du, ikke ta mer enn en spiseskje røre til hver plate. Hvis ikke må du vaske jernet før du kan nyte, og det er tross alt nytelse vi skal frem til.
Et lite tips til slutt: Spar en plate. Lat som om det er en lefse og ta på smør, kanel og sukrin. Rull sammen, putt i matboksen og kos deg på jobben dagen etter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar