Jeg stilte Kenn Hallstensen, medforfatter av Treningssuksess med lavkarbo, et spørsmål på facebook. Det er litt vanskelig å formulere hva jeg lurer på, men spørsmålet var:
Hvis man flere år etter kostomlegging og vektnedgang fortsatt har f eks 5-10 kilo "overvekt" - kan det da skyldes en form for intoleranse overfor en matvaregruppe man har i kostholdet sitt? Er det naturlig for enhver kropp å bli helt slank hvis man spiser optimalt for sin kropp, eller er det naturlig for mange kropper å ha 5-10 kilo ekstra?
Forstår dere hva jeg mener? Jeg lurer egentlig på om man ikke spiser optimalt for sin kropp hvis man fortsatt har noen kilo ekstra.
Flere svarte (takk :) ), og Kenn svarte følgende:
Ja, min erfaring er at mange kan holde noen kilo ekstra selv på lavkarbo, og det kan absolutt skyldes matallergi/-intoleranse. Det kan også skyldes næringsmangler, for eksempel jod eller vitamin D. Stress eller feil søvnmønster kan være andre problem. Trening på morgenen på tom mage er en god start, i tillegg til å rette opp i det andre.
I spørsmålet mitt ligger det også et underliggende spørsmål: skal man være fornøyd når kroppen er passe men stortrives, eller er de ekstra kiloene et tegn på at man ikke spiser optimalt. Utifra Kenns svar tenker jeg at det kan være at man ikke spiser optimalt - men at flere faktorer også spiller inn. Nemlig stress, for lite søvn, trening, næringsmangler og matallergi/-intoleranse. Men da tolker jeg det slik at hvis man spiser optimalt samt trener, så vil de siste kiloene forsvinne?
Har dere noen tanker knyttet til dette?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar