Gjett hvem som jublet da dagens Dagbladet ble åpnet? Forsiden fortalte ikke helt hva som befant seg på innsiden, men jeg måtte kjøpe det for å lese.

Forsiden:

Det så jo positivt ut, ikke sant? I magasindelen, God torsdag, ble en doktorgradsavhandling fra NTNU presentert. I følge forskerne er 1/3 del karbo/fett/protein den ideelle fordelingen av næringsstoffene. Ikke strikt lavkarbo altså, men karboredusert.

Noen sitater fra forskerne via artiklen:

*For mye karbohydrater i kosten forsterker betennelsene i kroppen.

*Vi stimulerer rett og slett genene til å sette i gang den aktiviteten som danner betennelser i kroppen (ved å spise for mange karbohydrater).

*Det tok KUN 6 DAGER å endre genuttrykket til hver av forsøkspersonene (min jublende utheving). Skal du imidlertid redusere sannsynligheten for livsstilsykdom, bør nok et nytt kosthold bli en varig endring. (Her tillater jeg meg å juble litt til!!)

*Professor Berit Johansen ved NTNU understreker at de ikke har alle svarene på sammenhengen mellom kost og helse ennå. Men retningen på funnene, sammen med nyere vitenskapelig litteratur, er tydelige nok til at de vil anbefale dette kostholdet. (Jubler litt videre!)

Det skal nevnes at flere sider får uttale seg, både positivt og negativt. Overlege Kjetil Retterstøl ved Oslo Universitetssykehus anbefaler margarin og lite mettet fett. Fedon Lindberg konkluderer derimot med at mer sunt fett som blant annet nøtter, olivenolje, rapsolje, avokado virker beskyttende.

I artiklen hevdes det at lavkarbo og karboredusert kost gjør en slankere, sunnere og smartere, og at det har positiv innvirkning på hjerte-karsykdommer, demens, diabetes 2, hormoner, humør, kreft, hud, intelligens og overskudd.

Vill jubel herfra :)